Sus Ce trebuie să știu despre... Medicamente contraindicate Regimuri
Sfaturi și regimuri în boli extradigestive Informare și Consimțământ
Afecțiuni biliare Ciroză hepatică Colon (intestin) iritabil Constipație Diaree acută
Gastrite, duodenite , entero-colopatii Hepatită, hepatopatii cronice Pancreatită Porfirie
Rectocolită ulcero-hemoragică Reflux gastro-esofagian, Hernie hiatală Ulcer gastric și duodenal
Alimentația pacienților cu diaree acută
 |
Important!
Recomandările de mai jos sunt
orientative, ele trebuind a fi adaptate toleranței
individuale și bolilor asociate de care suferă fiecare
pacient în parte.
Dacă doriți un regim individualizat stării
Dumneavoastră de sănătate,
contactați-ne
informându-ne despre afecțiunile de care suferiți și
unde să vă trimitem recomandările. |
În primele 24-48 de ore regimul alimentar trebuie
alcătuit doar din lichide:
-
ceaiuri neîndulcite (sau îndulcite cu
zaharină ori foarte puțin zahăr) de mentă, mușețel, sunătoare,
etc.;
-
zeamă de orez;
-
supe de morcovi sau zarzavat strecurate și
normal sărate.
Cantitatea de lichide administrată trebuie să
ajungă la 2-3 litri/zi în vederea refacerii pierderilor de apă.
Treptat regimul se lărgește cu supe de carne,
supe de zarzavat paserate, supă de orez pasată, brânză proaspătă de
vaci, carne slabă tocată (perișoare sau chiftele fierte în apă),
pâine albă prăjită sau veche de o zi, paste făinoase bine fierte,
suc de fructe.
Dacă evoluția este bună și se înregistrează o
normalizare a scaunelor, se adaugă legume fierte trecute prin sită
(cartofi, morcovi, spanac, dovlecei), apoi legume fierte nepaserate
și carne slabă fiartă.
Mai târziu se introduc laptele (dacă nu există
intoleranță la lapte) și ouăle. Laptele se servește îndoit cu ceai
sau fiert cu făinoase. Ouăle se folosesc inițial în preparate
dietetice (de exemplu budinci) și mai târziu sub formă de ouă fierte
moi.
După câteva zile până la o săptămână se trece la
o alimentație normală în care regimul alimentar se alcătuiește după
dorința și mai ales după toleranța bolnavului. Se vor evita totuși
pentru perioade variabile de timp dulciurile în exces, laptele
simplu, alimentele bogate în celuloză (mazărea, varza, fasolea,
ridichile, castraveții) precum și fructele crude. |