• Prima pagină • Sus • Planul site-ului • Pliante de informare • Proiect European • Medicină cu zâmbetul pe buze •

Ulcer gastric și duodenal

• Programări • Localizare • 

• Centrul Medical Țuculanu • Bibliotecă Medicală Virtual㠕

 

Find more about Weather in Timisoara, RO

Rezoluţie optimă:
1024 x 768

Diacritice româneşti

Pentru a putea citi diacriticele româneşti efectuaţii următoarele setări pentru IE: Tools >> Internet Options >> Languages >> Add >> Romanian [ro] > OK.

Testul culorilor


 

Test
pentru alegerea videocapsulei endoscopice sau videoendoscopiei clasice:

Cum preferaţi vizitarea unui oraş turistic?
 

• Sus • Ce trebuie să știu despre... • Medicamente contraindicate • Regimuri •
• Sfaturi și regimuri în boli extradigestive • Informare și Consimțământ •

• Afecțiuni biliare • Ciroză hepatic㠕 Colon (intestin) iritabil • Constipație • Diaree acut㠕 
• Gastrite, duodenite , entero-colopatii • Hepatită, hepatopatii cronice • Pancreatit㠕 Porfirie • 
• Rectocolită ulcero-hemoragic㠕 Reflux gastro-esofagian, Hernie hiatal㠕 Ulcer gastric și duodenal •

Reguli de viață și alimentația pacienților cu ulcer gastro-duodenal

Important!
Recomandările de mai
jos sunt orientative, ele trebuind a fi adaptate toleranței individuale și bolilor asociate de care suferă fiecare pacient în parte.
Dacă doriți un regim individualizat stării Dumneavoastră de sănătate,
contactați-ne informându-ne despre afecțiunile de care suferiți și unde să vă trimitem recomandările.

Luați masa la ore fixe. Evitați prânzurile abundente (sunt de preferat 5-6 mese/zi dar mai reduse cantitativ).

Mâncați ori de câte ori apare durerea.

Rețineți alimentele care v-au făcut rău în trecut și ocoliți-le de fiecare dată, fără imprudențe.

Mâncați în liniște și fără grabă. Căutați să nu fiți prea obosit sau nervos când vă așezați la masă.

Mestecați bine hrana și dacă este cazul tratați-vă dantura.

Respectați cele 8 ore de somn în cursul nopții și, pe cât posibil, odihniți-vă după masa de prânz.

Evitați medicamentele care cresc aciditatea gastrică, sunt agresive pentru mucoasă sau scad mecanismele de apărare ale stomacului.

Rețineți că alcoolul și fumatul sunt strict interzise. Evitați, de asemenea, cafeaua mai ales pe stomacul gol.

Nu uitați că alături de medicamentele prescrise de medicul Dumneavoastră, alimentația corectă este un mijloc terapeutic la fel de important în cazul ulcerului gastro-duodenal, astfel încât, pe lângă regulile enunțate înainte, în cursul episoadelor dureroase respectați și indicațiile de mai jos.

Regimul alimentar urmărește cruțarea gastrică și dacă este prescris corect poate acționa ca un veritabil "pansament" pentru stomac.

Alimentul de bază pentru obținerea efectului de "cruțare" și "pansare" gastrică este laptele. În cazurile în care nu suportați laptele din diverse motive (când provoacă balonare și diaree) puteți încerca să beți lapte înjumătățit (tăiat) cu apă sau ceai ori puteți adăuga o linguriță de bicarbonat de calciu (sau câteva picături de suc de lămâie) la o cană de lapte.

Mâncarea va fi preparată astfel încât să nu sporească secreția de suc gastric și să nu favorizeze stagnarea alimentelor în stomac.

Supele se vor prepara prin fierberea suficientă a legumelor și zarzavaturilor, zeama fiind îngroșată cu griș, paste făinoase, orez, cartofi sau zarzavaturi trecute prin sită.

Legumele (bine fierte) se vor servi sub formă de pireuri, soteuri, budinci sau sufleuri (preparate la baia de apă) la care se poate adauga unt sau ulei crud (rețineți că grăsimile permise se vor consuma doar crude, adăugându-le în farfurie la masă).

Carnea permisă se prepară la începutul bolii doar prin fierbere, înăbușire sau sub formă de perișoare fierte la abur. După ameliorarea simptomelor se poate încerca și prepararea la grătar (dar nu prăjirea în ulei ori grăsime!).

Sarea poate fi folosită în cantitate moderată la pregătirea hranei, cu condiția să nu suferiți de alte boli pentru care sarea este contraindicată.

Alimentele nu se vor servi prea reci sau prea fierbinți.

Alimente permise

Carne (proaspătă sau congelată) fără grăsime, de vacă, vițel, pasăre (găină), iepure de casă. După ameliorarea simptomelor se poate consuma și carne de porc, miel, oaie, alte păsări, cu condiția ca înainte de preparare să fie curățată de grăsime, piei, fascii.

Mezeluri: șuncă slabă, parizer, polonezi, crenvurști;

Pește alb slab, preparat numai rasol.

Lactate: lapte dulce consumat simplu sau cu făinoase, smântână, frișcă, brânză proaspătă de vaci, caș (de vacă sau de oaie), urdă, iar după ameliorarea simptomelor și telemea proaspătă;

Ouă proaspete, fierte moi (oul se pune în apa clocotită și se ține 3 minute) sau preparate sub formă de ochiuri românești ori omletă dietetică (în baie de apă);

Grăsimi: unt proaspăt, ulei, smântână, frișcă;

Făinoase: griș, arpacaș, orez, fulgi de ovăz, paste făinoase; pâine (veche de o zi), cozonac uscat, biscuiți, pișcoturi;

Dulciuri: lapte de pasăre, budinci de griș sau de orez, prăjituri de casă cu aluat uscat sau aluat fiert (ecler), pandișpan, gelatină de fructe, spumă de fructe, creme de vanilie. Zahărul sau mierea sunt permise în cantitate mică, adăugate în ceai sau desert.

Fructe dulci bine coapte și fără sâmburi sau coaje: mere, piersici, banane, struguri, prune;

Legume și zarzavaturi fragede, cu celuloză moale: morcovi, dovlecei, spanac, fasole verde tânără, mazăre verde, salată verde, cartofi (fierți, copți sau pireu, dar nu prăjiți);

Băuturi: ceaiuri (de mentă, mușețel, sunătoare, tei), apă minerală plată (neacidulată), sucuri crude de morcovi, mere, piersici.

Alimente interzise

Carne grasă, sărată, afumată, mezeluri (altele decât cele permise), cârnați, supele de carne sau zeama în care fierbe carnea adăugată la alte mâncăruri, vânat;

Pește gras, sărat, afumat, conserve de pește;

Lactate: brânzeturi fermentate, sărate, afumate, lapte bătut, iaurt, kefir;

Grăsimi: untură, slănină, alimente preparate cu grăsime încinsă, rântașuri, maioneză;

Făinoase: pâine moale, pâine prăjită, pâine neagră, găluște de făină sau griș, tăieței grași, pesmet prăjit;

Dulciurile concentrate, marmeladă, dulceață, miere, ciocolată, cacao, compoturile preparate cu conservant de iarnă, aluaturile dospite proaspete, aluaturile fragede și foietajele (ștrudel), prăjiturile cu cremă;

Zarzavaturi crude, zarzavaturi fibroase, ațoase sau cu celuloză dură (castraveți, ridichi, gulii, sfeclă, varză albă, varză roșie, fasole uscată, mazăre uscată, linte, ciuperci, vinete, roșii (mai ales sub formă de sos sau supă de roșii), legume picante (ceapă, usturoi, ardei iute);

Fructe crude sau acre, fructele cu sâmburi (nucile, alunele, migdalele, macul);

Condimente iuți și iritante: piper, boia, ardei iute, hrean, muștar, dafin, oțet, murături;

Băuturi: orice băutură foarte rece sau fierbinte, băuturi acre, alcool, ceai rusesc, chinezesc, cafea.

Tratament endoscopic (nechirurgical) pentru evitarea operației paleative sau anusului contra naturii în cancerul colo-rectal avansat

pH-metrie esofagiană computerizată

Polipectomie cu echipamente sigure și ultramoderne

Montarea de stent-uri (proteze) esofagiene, duodenale sau colo-rectale în stenoze canceroase sau necanceroase

Video-endoscopie cu capsulă

Depistarea precoce a cancerului colo-rectal, formă tot mai frecventă de cancer

Montarea balonului intragastric pentru slăbit

Noi echipamente de video-endoscopie (cele mai performante)

Cromoendoscopie pentru depistarea timpurie a cancerului și tumorilor benigne

Injecții cu exo-toxină botulinică pentru fisură anală

Tratamente în reumatologie și neurologie cu lumină polarizată (Laser) și nepolarizată (Bioptron)

Ligatură hemoroidală nechirurgicală

Azi
Hemostază endoscopică prin electrocoagulare cu Argon plasma
 

În curând
Manometrie esofagiană și ano-rectală


Pentru a afla cât mai curând de noile tehnici şi echipamente medicale pe care ne străduim să le includem în portofoliul nostru, trimiteţi-ne un mesaj la adresa news@gastroenterologia.ro sau un SMS la numărul 0371.187.480 pentru a vă putea expedia periodic mesaje telefonice sau buletinul nostru informativ (newsletter) care conţine informaţii despre metode de diagnostic şi tratament introduse recent în lista noastră de servicii, dispozitive medicale, proteze, aparatură şi instrumentar achiziţionat în ultima vreme,  informaţii sau comentarii despre noi tehnici sau descoperiri medicale, promoţii periodice, angajări de personal, modificări de orar, alte noutăţi.
Trimite-ţi un mesaj la adresa webmaster@plusx.ro cu sugestiile Dumneavoastră despre acest site.Toate paginile din această locaţie sunt publicate cu scop informativ, recomandările găzduite de portal având doar caracter orientativ deoarece o prescripţie medicală corectă se face doar pe baza unui consult clinic şi paraclinic amănunţit, astfel încât sfaturile noastre nu se pot substitui recomandărilor medicului Dumneavoastră.
Deşi datele prezente în aceste pagini precum şi e-mail-urile pe care vi le trimitem sunt atent verificate de medici, ele nu trebuie folosite sub nici o formă în scopul diagnosticării şi tratării oricărei afecţiuni sau pentru a înlocui medicamentele ori alte mijloace terapeutice prescrise de personalul medical autorizat care vă îngrijeşte sau supraveghează.
Data publicării: 15.01.2004 Ultima actualizare: 02.01.2014
Copyright © 2004 Gastroenterologia On Line, emblemă şi marcă înregistrată Centrul Medical Țuculanu.