• Sus • Planul site-ului • Certificare internațională • Pliante • Proiect European • News • Terapie cu zâmbete •

Dislipidemie

• Programări • Localizare • 

• Centrul Medical Țuculanu • Bibliotecă Medicală Virtual㠕

 

Find more about Weather in Timisoara, RO

Rezoluţie optimă:
1024 x 768

Diacritice româneşti

Pentru a putea citi diacriticele româneşti efectuaţii următoarele setări pentru IE: Tools >> Internet Options >> Languages >> Add >> Romanian [ro] > OK.

Testul culorilor


 

Test
pentru alegerea videocapsulei endoscopice sau videoendoscopiei clasice:

Cum preferaţi vizitarea unui oraş turistic?
 

• Sus • Ce trebuie să știu despre... • Medicamente contraindicate • Regimuri •
• Sfaturi și regimuri în boli extradigestive • Informare și Consimțământ •

• Arterit㠕 Depresie • Diabet zaharat • Dislipidemie • Guta • Hipertensiune • 
• Litiaza renală oxalic㠕 Litiaza renală uric㠕 Lombosciatic㠕 Obezitate • Nefropatii •

Alimentația și regimul de viață în dislipidemie

Important!
Recomandările de mai
jos sunt orientative, ele trebuind a fi adaptate toleranței individuale și bolilor asociate de care suferă fiecare pacient în parte.
Dacă doriți un regim individualizat stării Dumneavoastră de sănătate,
contactați-ne informându-ne despre afecțiunile de care suferiți și unde să vă trimitem recomandările.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță înrudită cu grăsimile și care are un rol important în buna funcționare a organismului. El are în mod normal o concentrație în sânge de până la 200-250 mg/dl.

Sursele de colesterol pentru organism sunt: alimentele grase (grăsimi animale, gălbenușul de ou, viscere) sau fabricarea lui de către ficat la persoanele cu predispoziție ereditară, obeze, diabetice, alcoolice sau care folosesc anticoncepționale.

Creșterea colesterolulul peste valorile normale se numește hipercolesterolemie. Ea apare fie datorită unei alimentații bogate în colesterol, fie prin fabricarea lui în exces în situațiile mai sus amintite.

Hipercolesterolemia duce la ateroscleroză, o amenințare majoră asupra inimii.

Ce reprezintă colesterolul “rău” și cel “bun”?

Colesterolul care circulă în sânge se prezintă sub două forme. O formă este colesterolul “rău”. În cea mai mare parte, el este colesterolul-LDL (sau col-LDL). Valorile normale ale col-LDL sunt de 130 mg/dl. O mică parte din colesterolul “rău” circulă legat de trigliceride (deci nu este col-LDL). Termenul de “rău” se referă la faptul că acest colesterol se depune în peretele arterelor, producând ateroscleroza.

O altă formă o reprezintă colesterolul “bun” sau colesterolul-HDL (col-HDL). Valorile lui normale în sânge sunt cuprinse între 35-40 mg/dl. Se numește “bun” pentru că el reprezintă colesterolul “scos” din artere și alte țesuturi pentru a fi eliminat din corp.

În condiții normale în sânge se găsește de aproximativ 4 ori mai mult colesterol “rău” decât colesterol “bun”. Dacă acest raport crește, este favorizată producerea aterosclerozei. Creșterea raportului se realizează fie prin creșterea col-LDL (“rău”), fie prin scăderea col-HDL (“bun”). Scăderea raportului se datorează reducerii col-LDL (“rău”) sau creșterii col-HDL (“bun”). În acest caz riscul producerii aterosclerozei este diminuat.

Semnificația determinărilor de colesterol din sânge este următoarea:

  • Colesterolul total = colesterol “rău” + colesterolul “bun”, dar în general, se consideră că el reflectă colesterolul “rău”;

  • Col-LDL = întotdeauna este colesterol “rău”;

  • Col-HDL = întotdeauna este colesterol “bun”;

  • Raportul colesterol total/col-HDL arată de câte ori este mai mult colesterol “rău” decât colesterol “bun”. Dacă raportul este >5, există pericolul producerii aterosclerozei.

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt substanțe grase care reprezintă o importantă sursă de energie pentru organism. Ele se găsesc în sânge, în concentrație normală <200mg/dl. Sursele de trigliceride sunt de natură exogenă (din alimentele bogate în grăsimi animale) sau endogenă (prin producție hepatică). Acestea se găsesc depozitate sub formă de “rezerve de energie” în grăsimea care se depune în diferite regiuni ale organismului.

Hipertrigliceridemia reprezintă o creștere a trigliceridelor în sânge peste valorile normale. Ea apare, fie datorită unei alimentații excesive în grăsimi sau dulciuri (acestea, în anumite condiții se transformă în grăsimi), fie prin fabricarea lor într-o cantitate crescută în ficat, datorită mai ales unei eredități anormale.

Valori normale ale lipidelor din sânge

  • Colesterol total <200-250 mg%
  • Col-HDL >35-40 mg%
  • Col-LDL <130 mg%
  • Colesterol total/col-HDL <5 mg%
  • Trigliceride <200 mg%

Dislipidemiile

Ce este dislipidemia?

Aceeași denumire se referă la bolile datorate unor dezechilibre în ceea ce privește lipidele (adică grăsimile) din sânge.

Modificări apărute în dislipidemie:

  • Creșterea colesterolului total sau a colesterolului “rău” (col-LDL);
  • Scăderea colesterolului “bun” (col-HDL);
  • Creșterea raportului colesterol total/col-HDL >5;
  • Creșterea trigliceridelor sanguine.

Care este riscul producerii dislipidemiilor?

Creșterea colesterolului “rău” (col-total sau col-LDL) sau scăderea colesterolului “bun” (col-HDL) favorizează producerea aterosclerozei, adică: cardiopatia ischemică, infarctul miocardic, hemoragia cerebrală, arteriopatia membrelor inferioare.

Creșterea trigliceridelor în sânge până la 500 mg/dl, mai ales împreună cu colesterolul “rău” favorizează producerea aterosclerozei.

Creșterea trigliceridelor sanguine peste 500-1000 mg/dl favorizează producerea unei boli grave numită pancreatită acută.

Cum poate fi redus nivelul lipidelor din sânge?

  • Prin alimentație;
  • Prin exercițiu fizic care este un mijloc terapeutic extrem de important, chiar dacă se rezumă doar la mersul pe jos;
  • Cu ajutorul medicamentelor, când vi le prescrie medicul. De obicei aceste medicamente se introduc dacă după 2-3 luni de regim alimentar grăsimile din sânge nu scad la un nivel satisfăcător.

Sfaturi asupra alimentației

Tipurile de grăsimi din alimente sunt reprezentate de:

  • Grăsimi saturate: în general solide la temperatura camerei (unt, grăsime, untură, slănină, frișcă, smântână);
  • Grăsimi polinesaturate: majoritatea lichide (cele mai multe uleiuri vegetale, cu excepția untului de cacao, cocos);
  • Grăsimi mononesaturate: lichide (ulei de măsline).

O dietă sănătoasă pentru Dumneavoastră înseamnă:

  • Să reduceți grăsimile și să le evitați pe cele saturate; Limitați consumul zilnic de grăsimi la 30% din calorii, din care 10% trebuie să reprezinte grăsimile saturate;
  • Colesterolul trebuie să reprezinte 100 mg/1000 cal, mai puțin de 300 mg/zi (pentru detalii și lămuriri adresați-vă medicului);
  • Reduceți cantitatea de colesterol consumată:
    • Mâncând mai degrabă:
      • Pește
      • Carne albă
      • Lactate cu conținut scăzut în grăsimi
      • Fructe, vegetale proaspete
      • Grăsimi poli- și mononesaturate
    • Mâncând mai puțin
      • Mezeluri
      • Carne roșie, organe
      • Dulciuri cu conținut crescut în zaharuri rafinate
      • Ouă, maioneze, creme
      • Grăsimi saturate
      • Produse de patiserie, prăjituri, sucuri

Alimente interzise:

  • Cărnurile grase, mezelurile, viscerele, conservele, ouăle (este permis doar albușul și nu mai mult de 1-2 galbenușuri/săptămână), pastele făinoase cu ouă, fasolea uscată, mazărea uscată.
  • Grăsimile animale (unt, smântână, frișcă, slănină, untură).
  • Dulciurile interzise: toate preparatele cu ouă, înghețate, creme cu unt, frișca, prăjiturile cu fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide), ciocolata și în general dulciurile concentrate.
  • Sunt permise (dar nu în cantitate mare) dulciurile preparate din albuș (spume, bezele), tarte de fructe, gelatine cu fructe, orez cu lapte degresat.
  • Fructele sunt permise cu excepția: smochinelor, curmalelor, migdalelor, nucilor, alunelor, arahidelor, prunelor, bananelor.

 

Tratament endoscopic (nechirurgical) pentru evitarea operației paleative sau anusului contra naturii în cancerul colo-rectal avansat

pH-metrie esofagiană computerizată

Polipectomie cu echipamente sigure și ultramoderne

Montarea de stent-uri (proteze) esofagiene, duodenale sau colo-rectale în stenoze canceroase sau necanceroase

Video-endoscopie cu capsulă

Depistarea precoce a cancerului colo-rectal, formă tot mai frecventă de cancer

Montarea balonului intragastric pentru slăbit

Noi echipamente de video-endoscopie (cele mai performante)

Cromoendoscopie pentru depistarea timpurie a cancerului și tumorilor benigne

Injecții cu exo-toxină botulinică pentru fisură anală

Tratamente în reumatologie și neurologie cu lumină polarizată (Laser) și nepolarizată (Bioptron)

Ligatură hemoroidală nechirurgicală

Azi
Hemostază endoscopică prin electrocoagulare cu Argon plasma
 

În curând
Hematologie


Pentru a afla cât mai curând de noile tehnici şi echipamente medicale pe care ne străduim să le includem în portofoliul nostru, trimiteţi-ne un mesaj la adresa news@gastroenterologia.ro sau un SMS la numărul 0735.165.500 pentru a vă putea expedia periodic mesaje telefonice sau buletinul nostru informativ (newsletter) care conţine informaţii despre metode de diagnostic şi tratament introduse recent în lista noastră de servicii, dispozitive medicale, proteze, aparatură şi instrumentar achiziţionat în ultima vreme,  informaţii sau comentarii despre noi tehnici sau descoperiri medicale, promoţii periodice, angajări de personal, modificări de orar, alte noutăţi.
Trimite-ţi un mesaj la adresa webmaster@plusx.ro cu sugestiile Dumneavoastră despre acest site.



Toate paginile din această locaţie sunt publicate cu scop informativ, recomandările găzduite de portal având doar caracter orientativ deoarece o prescripţie medicală corectă se face doar pe baza unui consult clinic şi paraclinic amănunţit, astfel încât sfaturile noastre nu se pot substitui recomandărilor medicului Dumneavoastră.
Deşi datele prezente în aceste pagini precum şi e-mail-urile pe care vi le trimitem sunt atent verificate de medici, ele nu trebuie folosite sub nici o formă în scopul diagnosticării şi tratării oricărei afecţiuni sau pentru a înlocui medicamentele ori alte mijloace terapeutice prescrise de personalul medical autorizat care vă îngrijeşte sau supraveghează.
Data publicării: 15.01.2004 Ultima actualizare: 30.11.2016
Copyright © 2004 Gastroenterologia On Line, emblemă şi marcă înregistrată Centrul Medical Țuculanu.